Voorwaarden lijfrente uitkering

Aan welke voorwaarden moet een lijfrente uitkering voldoen?

Wanneer u vermogen hebt opgebouwd in een lijfrente, dan komt er een moment waarop u uw lijfrentekapitaal gaat omzetten in een uitkering. Daarbij hebt u verschillende keuzemogelijkheden, maar er zijn ook voorwaarden waar uw lijfrente uitkering aan moet voldoen. In deze blog worden de belangrijkste voorwaarden uitgelegd.

Voorwaarden lijfrente uitkering

Voorwaarden ten aanzien van uw leeftijd bij de start van de lijfrente uitkering

De eerste voorwaarde hangt samen met uw leeftijd op de datum waarop u de lijfrente uitkering laat beginnen.

Wanneer u uw uitkering niet eerder laat beginnen dan het

 1. kalenderjaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt en
 2. het kalenderjaar vijf jaar nadat u de AOW-leeftijd bereikt,

dan voldoet uw lijfrente uitkering voor wat betreft de startdatum altijd aan de voorwaarden van de wet.

Let op, het gaat hier dus om het kalenderjaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt en niet om exact uw AOW-datum.

Een voorbeeld:

Wanneer u op 23 april 2023 uw AOW-leeftijd bereikt, dan kunt u uw uitkering laten ingaan  tussen 1 januari 2023 en 1 december 2028.

De meeste mensen willen hun uitkering ook laten ingaan in deze periode.

 

Voorwaarden met betrekking tot de looptijd van uw lijfrente uitkering

De basisregel is dat uw uitkering een minimale looptijd moet kennen van vijf jaar. Bedraagt uw lijfrentekapitaal op de startdatum van uw uitkering méér dan EUR 113.675? Dan geldt voor u een langere minimale looptijd.

U kunt uw lijfrentekapitaal delen door € 24.168 (2023) om de minimale looptijd van uw uitkering vast te stellen.

De genoemde bedragen gelden in 2023 en worden elk jaar iets verhoogd

 

Uw lijfrente uitkering laten in gaan vóórdat u de AOW-datum hebt bereikt

Indien u na 31 december 2013 geen bedragen meer op uw lijfrente heeft ingelegd, dan heeft u, als u dat wilt, de mogelijkheid om uw uitkering al in te laten ingaan in het kalenderjaar waarin u de 65-jarige leeftijd bereikt.

Veel mensen weten niet zeker of ze na 31 december 2013 nog bedragen hebben ingelegd. Wanneer u uw uitkering wilt laten beginnen vóór het kalenderjaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt kunt u vooraf bij uw huidige bank of verzekeraar nagaan of u inderdaad geen bedragen meer hebt ingelegd ná 31 december 2013.

Heeft u nog wel bedragen ingelegd na 31 december 2013? Dan zijn de voorwaarden voor uw lijfrente uitkering enigszins anders. U kunt dan uitsluitend de waarde op 31 december 2013 gebruiken voor een lijfrente uitkering die in gaat in het kalenderjaar waarin u de 65-jarige leeftijd bereikt.

Omdat u na het bereiken van de AOW-leeftijd vaak minder belasting hoeft te betalen is het niet altijd voordelig om uw uitkering al vóór uw AOW-leeftijd te laten beginnen

 

Uw uitkering laten ingaan vóór uw 65-jarige leeftijd

Wilt u uw lijfrente uitkering eerder wilt laten ingaan dan het kalenderjaar waarin u de 65-jarige leeftijd bereikt, dan moet de einddatum van uw uitkering op zijn vroegst twintig jaar na uw AOW-datum liggen. U moet in dat geval dus kiezen voor een zeer lange looptijd.

Veel mensen vinden die looptijd van meer dan twintig jaar te lang

 

Oud regime polissen

Indien u uw lijfrente vóór 1992 hebt afgesloten, dan kan het zo zijn dat uw lijfrente nog valt onder het zogenaamde oude fiscale regime. In dat geval gelden er minder strenge voorwaarden voor de lijfrente uitkering dan de voorwaarden die in deze blog zijn beschreven. Het nadeel is dat u uw lijfrente uitkering uitsluitend bij een verzekeraar kunt aankopen wanneer u het oude regime wilt behouden.

Wanneer uw wensen passen binnen de voorwaarden van het nieuwe regime, dan hebt u het oude regime niet nodig. In ons blog over oud regime lijfrente  leest u meer over de verschillen.

 

Voorwaarden met betrekking tot de aanbieders van lijfrente

De wet bepaalt ook bij welke aanbieders u uw lijfrente kunt aankopen. Daarbij heeft u drie mogelijkheden:

 1. U kunt uw lijfrente aankopen bij een bank.
  Dat is een goede keuze wanneer u zekerheid wilt over de hoogte van uw uitkering gedurende de gehele looptijd en u voor lief neemt dat uw uitkering door de lage rentestand niet zo hoog is als u misschien had verwacht.
 2. U kunt uw lijfrente aankopen bij een beleggingsonderneming of een beleggingsinstelling, bijvoorbeeld bij VRY van Fintessa.
  Beleggen met uw lijfrente uitkering kan een goede mogelijkheid zijn wanneer u graag kans wilt maken op een hogere uitkering dan de uitkering die u kunt ontvangen bij een bank. Bij de huidige rente zijn de verschillen al gauw groot. Het is echter ook mogelijk dat het beleggingsrendement tegen valt en uw uitkering lager is dan u had verwacht. U moet dan niet in de financiële problemen komen en u moet uzelf ook comfortabel voelen bij de mogelijkheid dat dat kan gebeuren.
 3. U kunt uw lijfrente aankopen bij een levensverzekeraar.
  Een uitkering bij een verzekeraar kan zinvol zijn wanneer u bijvoorbeeld een levenslange uitkering wilt aankopen. Een levenslange uitkering is zinvol wanneer u erg oud wordt en u niet wilt dat uw uitkering stopt zolang u nog leeft. Een aandachtspunt van een verzekerde lijfrente blijft namelijk wat er met uw geld gebeurt wanneer u komt te overlijden, Tenzij u het niet vervelend vindt dat uw geld in dat geval geheel of gedeeltelijk aan de verzekeraar vervalt.

 

Andere wensen

Soms is er meer mogelijk dan wat er in dit document is beschreven. Wanneer u andere wensen heeft en u wilt weten of uw wensen toch passen binnen de fiscale regels, dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een financieel adviseur. U kunt ook altijd contact opnemen met VRY van Fintessa. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en voorwaarden van uw lijfrente uitkering, maar wij geven geen advies.

Wilt u weten wat VRY van Fintessa u kan bieden? Neem nu contact met ons op en wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn voor uw lijfrente.

Waarom kiezen voor VRY?

VRY van Fintessa biedt laagdrempelige beleggingsoplossingen. Met het beleggen van uw lijfrentekapitaal bij VRY profiteert u van de uitgebreide en onafhankelijke beleggingsaanpak van Fintessa. Hierdoor verhoogt u de kans op een hoger rendement. Neem nu contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kies voor vrijheid en een onafhankelijk beleggingsbeleid
Voor meer informatie kunt u kijken op  www.vryvanfintessa.nl

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Start typing and press Enter to search

×