Oud regime lijfrente

Welke mogelijkheden heb ik met mijn oud regime lijfrente?

Heeft u uw lijfrente vóór 1992 afgesloten? Dan heeft u mogelijk een oud regime lijfrentepolis. Voor een oud regime lijfrentepolis gelden minder strenge fiscale regels. Het is goed om te weten welke mogelijkheden u heeft, zodat u de juiste keuzes maakt.

oud regime lijfrente

Wat is een oud regime lijfrente?

De belastingregels voor lijfrenteverzekeringen zijn in het verleden meerdere malen tussentijds aangepast. Op een oud regime lijfrente  zijn daarom andere regels van toepassing dan op nieuwere lijfrenteverzekeringen of lijfrenterekeningen. Een hele belangrijke wijziging in de wetgeving heeft plaats gevonden in de periode 1990-1992. Lijfrentepolissen die vallen onder de belastingregels die golden vóór deze wijziging van de wetgeving vallen onder het zogenaamde oude regime. Lijfrentes die vallen onder de belastingregels ná deze wijziging van de wetgeving vallen onder de regels van het nieuwe regime.

Een lijfrentepolis valt onder het oude regime wanneer u:

  • De polis heeft afgesloten vóór 1 januari 1992 en u slechts eenmalig een storting (‘koopsom’) heeft gedaan
  • De polis heeft afgesloten vóór 16 oktober 1990 én u heeft periodiek premies betaald tot uiterlijk 31 december 2000.

Meer informatie over fiscale aandachtspunten vindt u hier.

Wat zijn de voordelen van een lijfrente met een oud regime?

Met een oud regime lijfrente heeft u meer (fiscale) flexibiliteit dan met een nieuw regime lijfrente.

Looptijd:
In de eerste plaats heeft u met een oud regime lijfrente meer vrijheid ten aanzien van de looptijd en de ingangsdatum van uw uitkering.

Onder het nieuwe regime zijn er meer (fiscale) regels op dat gebied. Simpel gezegd stellen de regels bij een nieuw regime lijfrente dat uw opgebouwde kapitaal ook echt bedoeld moet zijn als een aanvulling op uw (eigen) pensioen.

Schenken:
Een tweede mogelijkheid die u onder het oude regime heeft is de mogelijkheid om uitkeringen te schenken aan bijvoorbeeld (klein)kinderen. Van die mogelijkheid wordt nog wel eens gebruik gemaakt door mensen die het geld zelf niet nodig hebben. Wanneer de (klein)kinderen in een lager belastingtarief vallen, dan kan dat interessant zijn.

Revisierente:
Tot slot betaalt u onder het oude regime bij eventuele incidentele opnames weliswaar inkomstenbelasting over het opgenomen bedrag, maar geen revisierente. Onder het nieuwe regime moet u bij een dergelijke eenmalige opname naast inkomstenbelasting ook deze fiscale boete (revisierente) ter hoogte van maximaal 20% over het opgenomen bedrag betalen.

Hoe weet ik of mijn lijfrente valt onder het oude regime?

Veel mensen weten niet (zeker) of hun lijfrente valt onder het oude regime.

In de eerste plaats is het zo dat een oud regime lijfrente alleen bij een verzekeraar ondergebracht mag worden. Heeft u een lijfrente bij een bank of een beleggingsonderneming? Dan valt uw lijfrente onder het nieuwe regime.

Een tweede controlemogelijkheid is de ingangsdatum van uw polis. Ligt de ingangsdatum op of na 1 januari 1992 en is uw polis geen voortzetting van een eerdere polis? Ook dan valt uw polis onder het nieuwe regime.

Twijfelt u nog? Een belletje of een e-mail naar uw verzekeraar kan uitsluitsel bieden. Het is ook mogelijk uw polis door VRY te laten beoordelen.  Neem nu contact met ons op en wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn.

Overstap naar banksparen of een beleggingsonderneming

De regelgeving zit soms bijzonder in elkaar. Op grond van de regelgeving kunt u het oude regime alleen behouden wanneer u uw lijfrentekapitaal bij een verzekeraar onderbrengt.

Wanneer u overstapt naar een bank of een beleggingsonderneming zoals VRY van Fintessa, dan valt uw lijfrente na de overstap onder het nieuwe regime. Dat is ook definitief, u heeft later niet de mogelijkheid om weer terug te keren naar het oude regime. Dat is iets waar u zich bewust van moet zijn wanneer u overstapt.

Het oude regime behouden of overstappen naar het nieuwe regime?

De voordelen die het oude regime lijfrente bieden zijn prettig. Echter, de meeste mensen willen helemaal geen uitkeringen schenken aan kleinkinderen of een uitkering die pas op 80-jarige leeftijd in gaat.

Wanneer u uw lijfrentekapitaal wilt gebruiken voor een periodieke aanvulling op uw (eigen) pensioen, dan passen uw wensen waarschijnlijk prima binnen het nieuwe regime. Dat is fijn, want u bent dan niet verplicht om bij een verzekeraar te blijven.  En nog fijner is dat u met een nieuw regime lijfrente uw kapitaal kunt laten beleggen. Ook tijdens de uitkerende fase. Daarmee maakt u kans op een hoger rendement.

Een verzekeringsoplossing heeft namelijk ook nadelen. Bijvoorbeeld het nadeel dat uw  kapitaal bij overlijden geheel of gedeeltelijk aan de verzekeraar vervalt. Bij VRY van Fintessa Uitkerend LijfrenteBeleggen komt uw resterende kapitaal geheel toe aan de erfgenamen.

Wilt u weten wat VRY van Fintessa u kan bieden? Neem nu contact met ons op en wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn voor uw oud regime lijfrente.

 

 

Waarom kiezen voor VRY?

VRY van Fintessa biedt laagdrempelige beleggingsoplossingen. Met het beleggen van uw lijfrentekapitaal bij VRY profiteert u van de uitgebreide en onafhankelijke beleggingsaanpak van Fintessa. Hierdoor verhoogt u de kans op een hoger rendement. Neem nu contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kies voor vrijheid en een onafhankelijk beleggingsbeleid
Voor meer informatie kunt u kijken op  www.vryvanfintessa.nl

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Start typing and press Enter to search

×