Mijn lijfrente komt vrij

Mijn lijfrente komt vrij

Wanneer uw lijfrente de einddatum bereikt en vrijkomt of u nadert de pensioendatum, dan moet u kiezen wat u met uw lijfrentekapitaal wilt doen. Vanuit de wet- en regelgeving bent u verplicht om uw geld te gebruiken voor de aankoop van een lijfrente uitkering. Uiteraard wil uw huidige bank of verzekeraar graag dat u die uitkering ook bij uw huidige maatschappij aankoopt, maar een beetje verder kijken dan uw huidige aanbieder kan u veel geld opleveren.

mijn lijfrente komt vrij

Grote verschillen in lijfrente uitkeringen wanneer uw lijfrente vrij komt

Veel mensen nemen niet de moeite om verder te kijken dan het aanbod van hun huidige bank of verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat ze het onderwerp ingewikkeld vinden of weinig interesse hebben voor financiële zaken. Het bedrag dat de hoogste aanbieder maandelijks uitkeert kan echter fors verschillen van het bedrag dat de laagste aanbieder uitkeert.

Doorbeleggen in de uitkeringsfase van uw lijfrente

Voor mensen die financieel niet helemaal afhankelijk zijn van hun lijfrente uitkering en die tevens bereid zijn om een zeker risico te lopen is er nog een mogelijkheid: Je kunt met je lijfrente doorbeleggen in de periode waarin je de uitkering ontvangt. Dit is een mogelijkheid die de afgelopen jaren in toenemende mate belangstelling is gaan genieten, zeker omdat de rente die banken en verzekeraars kunnen verstrekken erg laag is.

Stel:  uw lijfrente komt vrij, u heeft een kapitaal van EUR 100.000 opgebouwd en u wilt gedurende tien jaar een maandelijkse uitkering ontvangen. Bij een bank ontvangt u dan een uitkering van ongeveer EUR 930 per maand. Wanneer u gaat beleggen en u bereikt een (netto) beleggingsrendement van 4%, dan bedraagt uw uitkering gemiddeld zo’n EUR 1.004 per maand. Een verschil van EUR 74 per maand*. Over de gehele looptijd is dat een verschil van bijna EUR 9.000. Dat is toch snel verdiend en iets om over na te denken wanneer uw lijfrente vrij komt.

* Tarieven juli 2023.

Haastige spoed is zelden goed

Wanneer uw lijfrente vrij komt, heeft u een behoorlijke periode om na te denken en uit te zoeken wat u met uw lijfrente wilt doen. U heeft die bedenktijd tot het eind van het kalenderjaar volgend op het jaar waarop uw lijfrente vrij is gekomen. Dat is in de wet geregeld.

Heeft uw lijfrente bijvoorbeeld op 1 augustus 2022 de einddatum bereikt? U moet dan vóór 31 december 2023 uw keuze maken.

U hoeft dus niet zenuwachtig te worden wanneer uw huidige maatschappij u vóór die tijd tot haast maant om op hun aanbod in te gaan. Het is wel van groot belang dat u deze bedenktijd niet overschrijdt. Dat heeft namelijk zeer nadelige financiële gevolgen die u graag wilt vermijden.

Het is doorgaans wel zo dat u na het bereiken van de einddatum geen (rente)vergoeding meer van uw huidige bank of verzekeraar ontvangt. Met andere woorden, u heeft de tijd om rustig uw keuzes te maken, maar wanneer u wilt dat uw kapitaal nog wat oplevert kunt u beter werk maken van uw keuze.

Wat gebeurt er bij overlijden wanneer mijn lijfrente vrij komt?

In de uitkeringsfase is het verschil tussen een lijfrenteverzekering en een lijfrenterekening van veel meer belang dan in de opbouwfase. Mocht u gedurende de uitkeringsfase komen te overlijden, dan valt de waarde van uw lijfrentepolis namelijk aan de verzekeraar. U heeft de mogelijkheid om te regelen dat de uitkering (gedeeltelijk) over gaat op uw partner, maar dat levert een lagere uitkering bij leven op. En helaas kan het zo zijn dat ook uw partner vóór de einddatum van de uitkering komt te overlijden, zeker omdat de meeste mensen op de einddatum van hun uitkering al een hoge leeftijd hebben bereikt. Dat is dus een belangrijk aandachtspunt wanneer u er over nadenkt om uw vrijkomende lijfrente bij een verzekeraar onder te brengen.

Andere belangrijke aandachtspunten wanneer uw lijfrente vrij komt

Er zijn nog andere zaken die van belang zijn wanneer uw lijfrente vrij komt. Bijvoorbeeld de wettelijke voorwaarden die gelden met betrekking tot uw lijfrente uitkering. Meer hierover leest u in ons blog:

https://www.vryvanfintessa.nl/voorwaarden-lijfrente-uitkering/

Wanneer u advies wilt welke oplossing het beste bij u past, dan is het wellicht verstandig om de hulp van een financieel adviseur in te roepen. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met VRY van Fintessa. Wij informeren u graag over de mogelijkheden, maar wij geven géén advies

Waarom kiezen voor VRY?

VRY van Fintessa biedt laagdrempelige beleggingsoplossingen. Met het beleggen van uw lijfrentekapitaal bij VRY profiteert u van de uitgebreide en onafhankelijke beleggingsaanpak van Fintessa. Hierdoor verhoogt u de kans op een hoger rendement. Neem nu contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kies voor vrijheid en een onafhankelijk beleggingsbeleid
Voor meer informatie kunt u kijken op  www.vryvanfintessa.nl

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Start typing and press Enter to search

×